HISTÓRIA TRESKY
V povojnových rokoch bolo potrebné priniesť obyvateľom Československa nové, výživné zdroje potravy. Práve mäso z tresky bolo v minulosti dôležitým zdrojom jódu pre obyvateľstvo. Jód je dôležitý minerál potrebný pre správne fungovanie štítnej žľazy a dopyt po ňom sa výraznejšie prejavil práve v období po druhej svetovej vojne. Záujem obyvateľstva o morské ryby sa stále stupňoval, a štát sa tak rozhodol podporiť ich import zo zahraničia. Národný podnik Ryba v tomto zohrával významnú úlohu a od začiatku sa podieľal na distribúcii mäsa samotného, ale aj vo forme rôznych rybích výrobkov. V roku 1946 sa vo výrobných plánoch postupne začali objavovať aj novinky, medzi ktorými nechýbal ani dnes už tradičný rybací šalát s majonézou.
V päťdesiatych rokoch sa obmedzil kontakt so západným svetom a rybie mäso ako také, najmä z tresky, sa stávalo pre širokú populáciu čoraz drahšie a nedostupnejšie. Preto štát hľadal prijateľný spôsob, ako dostať tento bohatý zdroj živín do jedálnička ľudí v Československu. V roku 1954 po prvýkrát namiešal tresku, legendárnu kombináciu z vareného mäsa tresky, marinovanej zeleniny a majonézy, vedúci výroby v bratislavskom podniku Ryby - kuchár a cukrár Július Boško, pôvodom z Nového Mesta nad Váhom.
V povojnových rokoch bolo potrebné priniesť obyvateľom Československa nové, výživné zdroje potravy. Práve mäso z tresky bolo v minulosti dôležitým zdrojom jódu pre obyvateľstvo. Jód je dôležitý minerál potrebný pre správne fungovanie štítnej žľazy a dopyt po ňom sa výraznejšie prejavil práve v období po druhej svetovej vojne. Záujem obyvateľstva o morské ryby sa stále stupňoval, a štát sa tak rozhodol podporiť ich import zo zahraničia. Národný podnik Ryba v tomto zohrával významnú úlohu a od začiatku sa podieľal na distribúcii mäsa samotného, ale aj vo forme rôznych rybích výrobkov. V roku 1946 sa vo výrobných plánoch postupne začali objavovať aj novinky, medzi ktorými nechýbal ani dnes už tradičný rybací šalát s majonézou.
V päťdesiatych rokoch sa obmedzil kontakt so západným svetom a rybie mäso ako také, najmä z tresky, sa stávalo pre širokú populáciu čoraz drahšie a nedostupnejšie. Preto štát hľadal prijateľný spôsob, ako dostať tento bohatý zdroj živín do jedálnička ľudí v Československu. V roku 1954 po prvýkrát namiešal tresku, legendárnu kombináciu z vareného mäsa tresky, marinovanej zeleniny a majonézy, vedúci výroby v bratislavskom podniku Ryby - kuchár a cukrár Július Boško, pôvodom z Nového Mesta nad Váhom.
Táto delikatesa, nazvaná spočiatku "Treska v remuláde", sa začala vyrábať vo všetkých závodoch Ryby, a teda aj v Žiline. Hneď od uvedenia zaznamenala obrovský úspech a Slovákom neprestáva chutiť ani po 70 rokoch. Treska v klasickej kombinácii s rožkom sa stala neoficiálne naším národným jedlom, ktoré sa dodnes nevyrába nikde inde na svete, iba na Slovensku.
Táto delikatesa, nazvaná spočiatku "Treska v remuláde", sa začala vyrábať vo všetkých závodoch Ryby, a teda aj v Žiline. Hneď od uvedenia zaznamenala obrovský úspech a Slovákom neprestáva chutiť ani po 70 rokoch. Treska v klasickej kombinácii s rožkom sa stala neoficiálne naším národným jedlom, ktoré sa dodnes nevyrába nikde inde na svete, iba na Slovensku.
Loading...
Loading...